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Trade News

Each day TFO Canada publishes a sample of trade news on the Canadian import market along with any new, updated or changed regulations and legislations regarding international trade; countries in which TFO Canada offers services and on the export sectors which it promotes.

 

CFIA Private CErtification Policy

Wednesday, February 03, 2016 > 11:41:27
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February 3, 2016

The Canadian Food Inspection Agency (CFIA) has published its Private Certification Policy (Food Safety) http://www.inspection.gc.ca/about-the-cfia/accountability/consultations/regulatory-risk-based-oversight/private-certification-policy/eng/1452808755126/1452808821799, which was developed based on stakeholder feedback. 

This policy will enable the CFIA to enhance its risk-based oversight by considering private certification schemes as one of several factors when planning its activities, and allow the Agency to target its inspection activities in areas of highest risk.  

Private certification schemes are formal, documented food safety systems that are developed and administered by the private sector. The policy does not require a change of regulations and does not replace regulatory oversight. The CFIA will continue to verify compliance with regulatory requirements. 

The CFIA will not recognize or endorse any private certification schemes. All private certification schemes will be assessed individually. An establishment certified by a private certification scheme that the CFIA has assessed may see adjustments in inspection frequencies as the Agency focuses on areas of greatest risk. Industry remains responsible for choosing certification schemes that suit their needs.       

For more information on the policy, please contact:

Program Policy Integration Division

Program Regulatory and Trade Policy Directorate Policy and Programs Branch, CFIA



Email: CFIA-Modernisation-ACIA@inspection.gc.ca



 



***



Le 3 février 2016

L’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) a publié sa politique sur la certification du secteur privé (salubrité des aliments) http://www.inspection.gc.ca/au-sujet-de-l-acia/responsabilisation/consultations/surveillance-reglementaire-fondee-sur-les-risques/politique-de-certification-privee/fra/1452808755126/1452808821799 qui a été élaborée en fonction de la rétroaction des intervenants.

Cette politique permettra à l’ACIA d’améliorer sa surveillance axée sur les risques en ajoutant les plans de certification du secteur privé aux facteurs dont elle tiendra compte dans la planification de ses activités. Elle permettra également à l’Agence de concentrer ses activités d’inspection sur les secteurs présentant les risques les plus élevés.

Les plans de certification du secteur privé consistent en des systèmes de salubrité des aliments officiels et documentés qui sont élaborés et administrés par le secteur privé. La politique n’entraînera aucune modification réglementaire et ne remplacera pas la surveillance réglementaire. L’ACIA continuera de vérifier la conformité avec les exigences réglementaires.

L’ACIA ne reconnaîtra et n’endossera aucun plan de certification du secteur privé. Tous les plans de certification du secteur privé seront évalués individuellement. Un établissement certifié aux termes d’un plan de certification du secteur privé qui a été évalué par l’ACIA pourrait faire l’objet d’inspections moins fréquentes, puisque l’Agence se concentre sur les secteurs présentant les risques les plus élevés. L’industrie demeurera responsable de choisir des plans de certification qui répondent à leurs besoins.

Pour de plus amples renseignements sur la politique, veuillez communiquer avec :

Division des programmes et des politiques intégrées Direction des politiques sur les programmes, la réglementation et le commerce Direction générale des politiques et des programmes, ACIA Courriel : CFIA-Modernisation-ACIA@inspection.gc.ca

Read the entire text: (Canadian Food Inspection Agency)



 



 


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